5 aspects to check before you send an email | PI marketing blogfoto

We hebben allemaal die ene persoon – je moeder, een oom of een buur – die zal vragen “Kun je me helpen mijn e-mail op mijn telefoon in te stellen? Ik ontvang berichten, maar ik kan geen berichten verzenden “. In mijn geval is het mijn moeder. Ze heeft me verschillende keren gevraagd om haar e-mailaccount op haar laptop, mobiele telefoon of tablet te installeren (altijd in ruil voor een voedzame maaltijd!). Het is verbazingwekkend hoeveel mensen nog steeds verouderde e-mailclients gebruiken, iets dat wij als database-marketeers in gedachten moeten houden.

Daarom testen we altijd een e-mail op verschillende aspecten voordat deze wordt verzonden:

 

#1 Responsiveness

Sommige van de e-mails die je hebt gemaakt zien er op het eerste gezicht goed uit, maar bij andere e-mailclients kan de e-mail er compleet anders uitzien. Apple Mail heeft lettertypen die er altijd heel goed uitzien, maar verlies niet de e-mailclient die mensen leuk vinden die je moeder misschien gebruikt. Of alles van Outlook. En de nieuwste toevoeging aan Windows 10 is misschien wel de grootste uitdaging.

Maar blijf niet alleen vastzitten op de desktopversie van uw e-mail, maar houd ook rekening met mobiel. Het scherm heeft zeer verschillende afmetingen en verhoudingen. Inhoud zoals een afbeelding kan er voor mobiel heel anders uitzien.

Als je regelmatig e-mails verstuurt, kun je naar tools als Litmus kijken om te bekijken hoe jouw e-mails op zoek zijn naar verschillende e-mailclients. Anders moet je elke e-mail testen voor elke client (zowel mobiel als desktop).

Voor de beste testresultaten moet je weten welke e-mailclients meestal door je lezers worden gebruikt. Op deze manier kun je je optimalisatie richten op de belangrijkste klanten.

 

#2 Links and UTM-tagging

Werken alle links? Leiden ze de lezer naar een relevante pagina en niet naar een 404-fout of de verkeerde pagina op de website? Kloppen de call-to-action-link en de bestemmingspagina? Wordt de link voor afmelden gebruikt? Allemaal belangrijke punten die je moet checken als het gaat om links in je e-mail.

Een ander belangrijk aspect is het koppelen van de juiste UTM-tagging, zodat je de resultaten van je e-mail naderhand kunt analyseren. Het is vooral belangrijk om meer dan één koppeling te controleren als het een dynamische e-mail betreft.

Een handige tool die je kunt gebruiken om de juiste UTM-tagging in te stellen, is de Campaign URL Builder van Google.

 

#3 Content

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar helaas gaat dit vaak verkeerd. Zorg ervoor dat je altijd je e-mailinhoud controleert voordat je deze verzendt. Laat iemand die de tekst niet eerder heeft gezien dit controleren op grammaticale fouten, spelfouten en zinsstructuur.

Wat ook belangrijk is, is de lengte van de tekst en zinnen, hoewel dat afhankelijk is van je doelgroep en het doel van de e-mail. Sommige doelgroepen zullen beter reageren op korte, aangrijpende zinnen en anderen moeten substantiële teksten sturen.

Zorg er ook voor dat u het publiek op een consistente manier toespreekt. Ga je ze op een informele of formele manier behandelen?

Als u een e-mail in meerdere talen verzendt, controleer dan of de e-mail er ook goed uitziet in alle talen. Ga je de tekst letterlijk vertalen of ga je andere talen (en dus landen / culturen) op een andere manier benaderen? Dit kan een groot verschil maken! Zelfs een knoptekst die net wat langer is, kan er anders uitzien. Bij PI-marketing proberen we dit zo efficiënt mogelijk te doen door onze eigen Pitlane-software te gebruiken, maar een goede controle blijft belangrijk.

Met andere woorden, ken je doelgroep en pas je inhoud hierop aan.

 

 

#4 Spam score

Wat is je spamscore? Deze controle is geïntegreerd in sommige esp’s, maar je kunt het ook controleren met een tool zoals Litmus. Er zijn ook een aantal gratis hulpprogramma’s waarmee je je spamscore kunt testen die alle verschillende aspecten van jouw e-mail controleren. De een richt zich op de inhoud en een andere doet meer een technische analyse. Afhankelijk van je doel, kunt je kiezen welke het beste hulpmiddel is voor je e-mail(s).

Naast het gebruik van hulpmiddelen om uw spamscore te controleren, zijn er een aantal dingen die u in gedachten kunt houden om te voorkomen dat uw e-mail als spam wordt herkend:

  • Pas op voor woorden als korting, gratis en maak geen gebruik van uitroeptekens.
  • Zorg ervoor dat uw DKIM / SPF-instellingen onder controle zijn.

 

Een andere is de kwaliteit van uw e-maillijst. Let op de volgende dingen:

  • Stuur niet continu e-mails naar gekochte lijsten, maar zorg ervoor dat de ontvangers betrokken zijn en stop met het verzenden van e-mails of verlaag de frequentie voor de mensen die zich niet bezighouden met je e-mails.
  • Verwijder bounces en inactieve e-mailadressen of verlaag hun frequentie.
  • Gebruik een dubbele opt-in om de kwaliteit van je database te garanderen.


#5 A/B versies

Misschien werk je al met A / B-versies om je e-mails continu te testen (we hebben hier een inzichtelijke post geschreven over A / B-testen). De laatste stap is om een B-versie van je e-mail te maken. Afhankelijk van je test moet er iets worden gewijzigd en moet dit opnieuw worden gecontroleerd. Dit kost wat extra tijd, vooral als je twee verschillende versies van de hoofdtekst hebt. Een knoptekst is veel eenvoudiger te controleren.


Controleer je al deze vijf aspecten van je e-mail? Laat het ons weten in de comments hieronder!


Wilt je meer weten over wat we kunnen doen voor jouw reisorganisatie? Bekijk hier onze diensten of neem contact met ons op!