PI-marketing-6-e-mailmarketing-trends-voor-2017-blogfoto

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van alle innovaties op het gebied van e-mailmarketing. Om op de hoogte te blijven van de laatstev trends, bezoeken onze databasemarketeers seminars. Tijdens het ‘Marketing Automation’-seminar van Copernica, onze e-mailmarketingpartner, werden de 6 e-mailmarketingtrends besproken die belangrijk zijn in 2017. In dit artikel verdiepen onze databasemarketeers zich in de 6 e-mailmarketingtrends van Copernica en geven ze hun mening over hoe zij deze trends beoordelen.

Trend # 1: Klantrelatie

klantrelatie is geen nieuwe term, zelfs niet in e-mailmarketing. Het is een term die steeds belangrijker wordt. Waarom moet je in 2017 investeren in klantbetrokkenheid? Het behouden van een klant kost minder dan het werven van nieuwe klant. Dat is iets dat vaak wordt vergeten.

E-mail stelt je in staat om op een eenvoudige maar effectieve manier op deze trend te reageren door de vaste klant te benaderen die opnieuw een product of dienst heeft afgenomen (meer hierover bij trend # 2). Door de klant op een andere manier te benaderen, keert de klant terug. Richt je daarom op de bestaande database in plaats van nieuwe klanten te werven. Een vaste, terugkerende klant biedt meer dan een klant die ooit een service of product afneemt.

Trend # 2: Datagedreven personalisatie

Bij trend # 1 hebben we al gesproken over de bestaande klant waarop je jouw database wilt instellen. Bij trend #2 gaan we een stap verder om die vaste klant terug te laten komen. Het draait allemaal om personalisatie, een term die je vaker hoort in e-mailmarketing. Met deze stap baseer je jouw personalisatie op gegevens over de klant uit je database.

Als het gaat om datagedreven personalisatie, gaat het niet langer om personalisatie in de vorm van een voornaam in de inhoud, dit moet allang een standaard zijn. Waar het hier om gaat, is de afstemming van de e-mail op basis van de customerjourney van de klant.  – Abby den Teuling

Zoals Abby aangeeft, is de inhoud van de e-mail in datagedreven personalisatie aangepast aan de customer journey van de klant en deels afhankelijk van de fase waarin de klant zich bevindt. Een voorbeeld hiervan is als een klant herhaaldelijk op de website zoekt naar een vakantie in Kroatië zonder een vakantie te hoeven boeken. Je kunt deze klant een stroom van geautomatiseerde e-mails sturen met meer informatie over verschillende regio’s in Kroatië of zelfs aanbiedingen.

Vanwege computergestuurde personalisatie is het ook mogelijk om campagnes op verschillende kanalen aan elkaar te koppelen, niet alleen per e-mail. Heeft een klant al een vakantie geboekt? Hij of zij kan bijvoorbeeld worden uitgesloten van een Facebook-advertentiecampagne. Omgekeerd kan gedrag op andere kanalen ook worden gebruikt om geautomatiseerde e-mailstromen te bieden.

Trend # 3: E-mailbeveiliging

E-mailbeveiliging als trend voor e-mailmarketing? Dat is waar! 86% van alle verzonden e-mails zijn spam. Gelukkig zijn er voor de klant filters om deze mails te onderscheppen. Maar wat als je bulkmailing daarin terecht komt? Juist, vele uren hard werken verdwijnen in de spamfolder.

Daarom is een goede e-mailbeveiliging vereist, zoals SPF en DKIM of DMARC. Bovendien zien we dat DMARC echt de toekomst is. Dit omdat je je volledige dashboarding kunt uitvoeren op basis van feedback van de DMARC-instelling. Dit verhoogt het percentage bezorgde e-mails. Iets dat het komende jaar belangrijk is als gevolg van alle technische ontwikkelingen. Een direct toepasbare maatregel: een (dubbele) opt-in die de kans vergroot dat een e-mail in de inbox van de klant komt. Dit zorgt ervoor dat je database schoon blijft en zorgt voor betere resultaten.

“SPF, DKIM en DMARC zijn technische termen die kunnen afschrikken, maar met de hulp van een ESP (e-mailserviceprovider) zijn ze meestal eenvoudig te configureren. Een eenvoudige maatregel is om een dubbele opt-in te gebruiken. Het is belangrijk nooit een grote groep nieuwe profielen rechtstreeks te mailen, maar langzaam uit te rollen, zodat uw e-mail niet in de spambox komt. “- Abby den Teuling

Trend # 4: Responsive e-mail

Net zoals websites zouden moeten geloven in responsive design, moet ook e-mail naar een responsieve template. Dit zal lang niet op alle e-mails worden toegepast. Bij PI marketing is dit een standaard. Vooral omdat Gmail het gemakkelijker heeft gemaakt om een responsieve template te maken sinds de update van eind 2016.

“Een responsieve template wordt niet langer herinnerd aan het toenemende gebruik van mobiele apparaten. Als we naar onze klantendatabase kijken, leest 28,6% zijn of haar e-mails op een mobiel apparaat. Dat is bijna 50% van het open. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw e-mailsjabloon reageert ook in 2017. “- Fay de Keizer

Door een responsieve sjabloon te gebruiken voor je e-mailcampagne, maak je het de klant ook gemakkelijk om je volledige aanbieding te bekijken. Als dit niet het geval is, moet de klant van rechts naar links scrollen of een groot deel van de inhoud missen. Kort gezegd: een responsieve template biedt een gebruiksvriendelijkere ervaring, wat leidt tot een positiever gevoel en uiteindelijk tot meer klikken.

Trend # 5: Less is more

De gemiddelde consument krijgt een steeds kortere aandachtsspanne. Een algemene e-mail zonder afbeeldingen zal niet langer opvallen. Bovendien wordt het voor consumenten steeds moeilijker om zich op meerdere onderwerpen te concentreren. De informatieve post is een uitzondering op de regel, maar voor een inspiratie is e-mailafbeelding onmisbaar om de klant te activeren. Fay kijkt ook terug op de klant:

“We zien bij onze klanten dat een e-mail met een inspirerend beeld, gebaseerd op het onderwerp van de mail, veel beter werkt. Dit is altijd een combinatie van een korte, krachtige boodschap en een inspirerend beeld. Dit trekt niet alleen de aandacht, maar maakt de klant ook tot actie. “- Fay de Keizer


Trend # 6: video

Een trend die al naar voren is gekomen bij trend #5 en waarvan je zeker weet dat het video is. Volgens inhoudsexperts ligt 84% van de inhoud van video in 2020. Daarom wordt video steeds belangrijker in e-mailmarketing. Zoals hierboven vermeld, is alleen tekst een e-mailadres voor inspirerende e-mails. Een afbeelding heeft een sterke positie ingenomen bij het aanmoedigen van actie bij de klant. Maar diepgaand hoef je je niet te beperken tot een e-mailcampagne met alleen afbeeldingen. Vandaag is video dé manier om de consument naar je merk te trekken. Over een jaar verwachten we dat video niet langer zal worden onthouden vanuit een standaard e-mail template.

Ook interactiviteit binnen e-mail zal steeds meer toenemen. Denk aan menu’s, formulieren, een kalender of een spel. Momenteel wordt interactiviteit alleen ondersteund door iOs, Apple Mail en Android Ice Cream Sandwich. We zijn benieuwd naar hoe dit verder zal evolueren, maar zullen in de toekomst oneindige mogelijkheden voor e-mails zien.

Dit waren de 6 e-mailmarketingtrends! Welke trend of trends denk je dat belangrijk zal zijn of zal worden in 2017? Laat het ons weten in de comments.